Electronics & technologyFinance & moneyMedia & telecom

Amazon Sverige – Lansering är igång

Amazon i Sverige

Även om Amazon registrerade en svensk domän redan 1997 så dröjde det länge innan detta Amerikanska multinationella företag uttryckte ambitionen att lansera sin e-handelsverksamhet i Sverige.

Många fattade misstanke när de 2019 informerade om planerna att öppna lager i Sverige. Och all tvivel försvann när de augusti 2020 via ett pressmeddelande informerade allmänheten om deras planer att göra sin plattform tillgänglig för svenska e-handlare.

Trots att inget datum är spikat så tror många att lanseringen kommer att ske inom kort. Men vad kommer det egentligen att innebär för såväl företag som konsumenter?

Bättre priser och större utbud för konsumenter

Vad lanseringen kommer att innebära är att svenska företagare får möjligheten att sälja produkter via Amazon, och att det blir enklare för utländska företagare att erbjuda sina produkter till svenska konsumenter.

Man skulle kunna säga att de helt enkelt utökar sin internationella handelsplattform till att även omfatta Sverige. Det hela har resulterat i omfattande diskussioner.

Vad händer med svensk e-handel när Amazon kommer till Sverige?

Traditionella etablerade svenska e-handelsföretag är oroliga att de inte kommer att kunna konkurrera pris- och leveransmässigt.

Men många konsumenter har däremot uttryckt förhoppningen att det kommer att resultera i lägre priser och större utbud. Detta har gjort att många dragit slutsatsen att svenska konsumenter kommer att gynnas på bekostnad av svenska företag.

Men man måste även ha i åtanke att de svenska företagen nu kommer att få chansen att erbjuda produkter till en avsevärt mycket större kundkrets. Och därför är chansen lika stor att alla gynnas på sikt.

När kommer amazon.se sajten igång?

Just nu dirigeras besökarna som försöker komma till den tilltänkta svenska amazon sajten amazon.se vidare till den tyska sajten amazon.de men så fort den svenska sajten är klar och redo att ta emot besökare kan vi räkna med att Amazon startar igång sin verksamhet för fullt i Sverige.

Det spekuleras även att  sajten amazon.se är redan klar men man väntar med igångsättande av verksamheten tills alla detaljer runt Amazons nya lager i Eskilstuna logistikpark är klara också.

Amazon.se lansering kan ge stora effekter

Oavsett vad man tror att effekterna kommer bli så är lanseringen snart ett faktum. Amazon har själva sagt att nyckelbegreppen låga priser, stort utbud och snabb leverans kommer att vara vägledande för lanseringen.

Därför kan vi hur som helst dra slutsatsen att de på ett eller annat sätt kommer att vända upp och ned på svensk e-handel.

Uppdatering: Onsdag den 28 oktober 2020.

Amazon har öppnat i Sverige

Premiären skedde i relativ tysthet, utan särskilt mycket pompa och ståt. Från och med onsdagsmorgonen den 28 oktober kunde man surfa in på sajten, som pryds av bilder på bland annat Globen, Turning Torso och Stockholms Stadshus.

”Vi är glada över att slå upp dörrarna för Amazon.se och erbjuda svenska konsumenter ett urval på fler än 150 miljoner produkter, varav tiotusentals kommer från lokala svenska företag”, säger Alex Ootes, vice vd för den europeiska expansionen på Amazon, i ett pressmeddelande.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker